Radio GONG 93,5 MHz - Jagodina - SluÜaj svoje srce
Radio GONG 93,5 MHz - Jagodina - SluÜaj svoje srceRadio GONG 93,5 MHz - Jagodina - SluÜaj svoje srceRadio GONG 93,5 MHz - Jagodina - SluÜaj svoje srce
Meni - navigacija :::  
  POČETNA
  O NAMA
  MARKETING
  SPONZORI
  PROGRAM
  PRODUKCIJA
  MALI OGLASI
  AKTUELNO
  DOWNLOAD
  GALERIJA
  MAPA SAJTA
  TIM RADIJA
  KONTAKT

Slu┼íajte nas u┼żivo :::  
Slu┼íajte u┼żivo radio GONG  
Slu┼íajte u┼żivo radio GONGSlu┼íajte u┼żivo radio GONG Slu┼íajte u┼żivo radio GONG

   Top 10 :::  
1.Saša Kovacević - Noć...
2.┼Żeljko Samard┼żi─ç - I...
3.Plavi orkestar - Lovac ...
4.Oliver Stojiljkovi─ç - ...
5.Parni valjak - Godine p...
6.Zlatko Pejakovi─ç - Usp...
7.D┼żenan Lon─Źarevi─ç - ...
8.Crvena jabuka - Vjetar
9.Merlin - Hitna
10.Aleksandra Radovi─ç - N...

Pregled top liste


 
   Pravoslavlje :::  

Pravoslavni hramovi u Jagodini (ima ih pet), svojim polo┼żajem predstavljaju upisani krst nad gradom.Jedna od crkava je posve─çena Svetom Arhangelu Mihajlu, u narodu je poznata kao Stara crkva, a podigao ju je knez Milo┼í Obrenovi─ç. Gradnja je po─Źela 1818. god. na kraju varo┼íi, da bi bila ┼íto dalje od gradske buke i o─Źiju Turaka (Jagodina je tada bila pod Turskom vla┼ícu), ili je mo┼żda knez Milo┼í hteo da poka┼że u kom pravcu je treba ┼íiriti i izgra─Ĺivati. Mada Crkva nije bila sva zavr┼íena, zbog oskudice majstora za unutra┼ínje radove, u njoj su vr┼íena bogoslu┼żenja u julu 1819. godine. Godine 1824. godine radovi se privode kraju, mada ni tada nisu bili do kraja gotovi radovi oko ikonostasa. Crkva ima oblik krsta, visine je 10m i ima troja vrata od kojih su glavna ona na zapadu. Na zapadnoj strani na zidu spolja iznad ulaznih vrata bila je plo─Źa od crvenog mermera na kojoj je stajao ovaj natpis: sozidasja svjata cerkov hram Svjatago Arhangela Mihaila u varo┼íi Jagodini trudom i izdivenijem Bogom umudrenogo za┼í─Źititelja i branitelja pravoslavija veri verhovnogo Serbije Knjaza gospodara Milo┼ía Obrenovi─ça, iz sela Brusnice rodom u 35 – oj ljeto od ro┼żdestva bi Serbiji vladajeju┼í─Źu Mahmeu Tureckomu sultanu ljeto od ro┼żdestva 1818. dod.
Ova plo─Źa je bila uzidana iznad samih ulaznih vrata i bele┼żi potrebne podatke o crkvi i njenim graditeljima. Da ne bi bila izlo┼żena nevremenu i propadanju, ona je skinuta i postavljena na ─Źasnoj trpezi gde se i danas nalazi. Ova plo─Źa je danas dragoceni istorijski izvor, jer nam daje ta─Źnu godinu Milo┼íevog ro─Ĺenja.
Pred glavnim ulaznim vratima, nalazi se jedna velika bela mermerna plo─Źa sa tri rozete ura─Ĺene u plitkom reljefu. U po─Źetku crkva nije imala zvonik, jer upotreba zvona u crkvi u to vreme nije bila dozvoljena - ogla┼íavanje zvona je bilo zabranjeno, ali u trenutku kada je to zakonom ure─Ĺeno, knez Milo┼í, ─Źija je zadu┼żbina, je podigao zvonik 1871. godine.

Saborna crkva Svetih apostola Petra i Pavla nalazi se u centru Jagodine, u narodu je poznata kao Nova crkva. Njena gradnja je zapo─Źela 16. maja 1896. godine, kada je mitropolit Srbije Mihailo osve┼ítao temelje nove crkvene gra─Ĺevine. Izgradnja Hrama trajala je tri godine i osve─çena je na dan Hramove Slave, 29. juna, po starom kalendaru, 12. jula 1899. godine, na Petrovdan, po novom kalendaru. Iste godine Crkva je po─Źela da slu┼żi, kada je i Hram osve─çen.
Hram je gra─Ĺen u srpsko- vizantijskom stilu, po projektu Svetozara Iva─Źkovi─ça. U to vreme gra─Ĺevina je sama po sebi delovala veli─Źanstveno i spoljnim i unutra┼ínjim izgledom. Ima skladne proporcije, razvijenog upisanog krsta u osnovi, sa pet kupola i nezavisnim zvonikom. Zvonik na Crkvi je visok 35 metara, ima pet zvona, a do njega se do polovine sti┼że kamenim stepenicama, a od pola drvenim stepenicama. Na vrhu, kod zvonika se nalazi galerija.
Crkvena porta je ogra─Ĺena ogradom od betona i gvo┼ż─Ĺa, a 1958. je delimi─Źno promenjena u stilu krstova i ma─Źeva. U dvori┼ítu se nalazila ku─ça koja pripada Crkvi i tu su sme┼ítene kancelarije Crkvene op┼ítine, danas Parohijski dom i sala za narod.
Saborna crkva je ukra┼íena portalnim freskama u mozaiku: Presvete Bogorodice i Isusa Hristosa, na zidnim ni┼íama iznad glavnog ulaza, sa zapadne strane. Njegovo Preosve┼ínstvo Episkop ┼íumadijski Gospodin Jovan – osve┼ítao je ove mozaike, 17. juna, Leta Gospodnjeg, 2003.
Crkva je ukra┼íena na ulazu i sa svih strana i ikonama Svetih apostola Petra i Pavla i sa 4 ikone jevan─Ĺelista: Marka, Mateja, Luke i Jovana. Ima prekrasan park, spolja osvetljena reflektorima.

Crkva Svete Petke se nalazi na samoj obali obali reke Belice, ispod ├Éur─Ĺevog brda.
Sveta Petka ili Paraskeva (gr─Ź. Παρασκευή – petak ) je srpska svetiteljka, hri┼í─çanka iz 11. veka. Njene ─Źudotvorne mo┼íti preno┼íene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo (po tome se naziva i Petka Trnovska), da bi opet bile vra─çene u Carigrad, odakle su, na zauzimanje kneginje Milice, prenete u Beograd, a sada se te ─Źudesne mo┼íti Svete Petke nalaze u rumunskom gradu Ja┼íiju (Ja┼íi), gde i sad po─Źivaju u crkvi Sveta tri jerarha.
Velika pravoslavna svetinja, riza Svete Petke, odora u kojoj su bile umotane mošti svetiteljke, stigla je iz rumunskog grada Jaši u Jagodinu, 14. jula 2013., koju je celivao veliki broj vernika.
Na ikoni se predstavlja u mona┼íkom odelu, u ode┼żdi monahinje, preko jedne ruke su joj brojanice, a u drugoj dr┼żi krst. Srpska pravoslavna crkva i Hram Svete Petke u Jagodini, slave je kao svoju Hramovnu Slavu, 27. oktobra po novom kalendaru.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice se nalazi na prelepoj uzvi┼íici iznad grada, iznad naselja Streli┼íte, kraj raskrsnice za Lipar (i dalje za Bagrdan) i Voljav─Źa preko puta jagodinskih vinograda, na potezu ispod naselja Bud┼żino brdo.
Izgradnja je zap─Źeta 1999. godine, a 21. septembra, na Dan Male Gospojine je osve┼ítan temelj Hrama, koji je gra─Ĺen isklju─Źivo od priloga vernika.
Slavi se 14. oktobra po novom kalendaru. Legenda ka┼że da je na taj dan 911. godine, u vreme cara Lava Mudrog, bilo sveno─çno bdenije u Bogorodi─Źinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Biblijsko predanje veli da se ─Źetvrtog sata po pono─çi pojavila Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtom omoforom na rukama, kao da je tom ode─çom pokrivala narod, pokrivala sve hri┼í─çane svojim dugim i ┼íirokim pokrovom. Bila je obu─Źena u zlatnu porfiru i sva blistala u neiskazanom sjaju, okru┼żena andjelima, prorocima, apostolima, mu─Źenicima i svetiteljima, mole─çi se za ceo svet.
U spomen na ovo javljanje ustanovljen je praznik Pokrovica, 14. oktobra, koji ─çe podse─çati na taj dogadjaj i stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice.
Kao ┼íto u psalmima stoji, narod joj se u svojim molitvama obi─Źno obra─ça re─Źima: Presveta Bogorodice, moli Boga za nas i spasi nas!

Crkva Svetog Velikomu─Źenika Georgija je peta crkva koja se nalazi u Jagodini, na jagodinskom groblju. Ova crkva je porodi─Źna zadu┼żbina trgova─Źke porodice Vase Raki─ça, vinarskog trgovca rodom iz Ljubave u Lev─Źu.
U okolini Jagodine nalaze se i manastiri: Manasija, Ravanica, Sisojevac, Kalenić, Jošanica.

Pravoslavlje :::  
SLAVA BOGU ZA SVE! SLAVA BOGU ZA SVE

Pravoslavlje - Jagodinske crkve
Jagodinske crkve opširnije

Vremenska prognoza :::  Vremenska prognoza


Kursna lista :::  

Prijavi se :::  
Unesite e-mail adresu:
Informacije sa na┼íeg sajta dobićete, na Va┼íu e-mail adresu, najvi┼íe jednom nedeljno.
PO─îETNA | O NAMA | MARKETING | SPONZORI | PROGRAM | PRODUKCIJA
MALI OGLASI | AKTUELNO | DOWNLOAD | GALERIJA | MAPA SAJTA | TIM RADIJA | KONTAKT
All rights reserved © 2009 SmileSoft • Radio GONG • Jagodina
Radio GONG - Jagodina 93,5 Mhz Radio GONG - Jagodina 93,5 Mhz Cenovnik marketing usluga radija GONG Sponzori radija GONGProgramska šema radija GONG Produkcija Besplatni mali oglasi Aktuelno Slike prostorija radija GONG, zaposlenih... Mapa sajta Tim radija GONG e-mail:radio_gong@yahoo.com :: Tel:035/24-24-54