Radio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Sluaj svoje srce
Radio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Sluaj svoje srceRadio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Sluaj svoje srceRadio GONG 93,5 MHz - Jagodina - Sluaj svoje srce
Meni - navigacija :::  
  POČETNA
  O NAMA
  MARKETING
  SPONZORI
  PROGRAM
  PRODUKCIJA
  MALI OGLASI
  AKTUELNO
  DOWNLOAD
  GALERIJA
  MAPA SAJTA
  TIM RADIJA
  KONTAKT

Slušajte nas uživo :::  
Slušajte uživo radio GONG  
Slušajte uživo radio GONGSlušajte uživo radio GONG Slušajte uživo radio GONG

   Top 10 :::  
1.ŽELJKO VASIĆ - NEMAM ...
2.LEXINGTON - NISAM JA ZA...
3.ALEN SLAVICA - DAO SAM ...
4.TONY CETINSKI - ČUVAM ...
5.ĐORĐE BALAŠEVIĆ - S...
6.CARDIGANS - MY FAVOURIT...
7.HARI MATA HARI - JA NEM...
8.EDITA & EMINA - DOBRO S...
9.ENRIQUE IGLESIAS - BE W...
10.MAGAZIN - GUTLJAJ VINA

Pregled top liste


 
   Pravoslavlje :::  

Pravoslavni hramovi u Jagodini (ima ih pet), svojim položajem predstavljaju upisani krst nad gradom.Jedna od crkava je posvećena Svetom Arhangelu Mihajlu, u narodu je poznata kao Stara crkva, a podigao ju je knez Miloš Obrenović. Gradnja je počela 1818. god. na kraju varoši, da bi bila što dalje od gradske buke i očiju Turaka (Jagodina je tada bila pod Turskom vlašcu), ili je možda knez Miloš hteo da pokaže u kom pravcu je treba širiti i izgrađivati. Mada Crkva nije bila sva završena, zbog oskudice majstora za unutrašnje radove, u njoj su vršena bogosluženja u julu 1819. godine. Godine 1824. godine radovi se privode kraju, mada ni tada nisu bili do kraja gotovi radovi oko ikonostasa. Crkva ima oblik krsta, visine je 10m i ima troja vrata od kojih su glavna ona na zapadu. Na zapadnoj strani na zidu spolja iznad ulaznih vrata bila je ploča od crvenog mermera na kojoj je stajao ovaj natpis: sozidasja svjata cerkov hram Svjatago Arhangela Mihaila u varoši Jagodini trudom i izdivenijem Bogom umudrenogo zaščititelja i branitelja pravoslavija veri verhovnogo Serbije Knjaza gospodara Miloša Obrenovića, iz sela Brusnice rodom u 35 – oj ljeto od roždestva bi Serbiji vladajejušču Mahmeu Tureckomu sultanu ljeto od roždestva 1818. dod.
Ova ploča je bila uzidana iznad samih ulaznih vrata i beleži potrebne podatke o crkvi i njenim graditeljima. Da ne bi bila izložena nevremenu i propadanju, ona je skinuta i postavljena na časnoj trpezi gde se i danas nalazi. Ova ploča je danas dragoceni istorijski izvor, jer nam daje tačnu godinu Miloševog rođenja.
Pred glavnim ulaznim vratima, nalazi se jedna velika bela mermerna ploča sa tri rozete urađene u plitkom reljefu. U početku crkva nije imala zvonik, jer upotreba zvona u crkvi u to vreme nije bila dozvoljena - oglašavanje zvona je bilo zabranjeno, ali u trenutku kada je to zakonom uređeno, knez Miloš, čija je zadužbina, je podigao zvonik 1871. godine.

Saborna crkva Svetih apostola Petra i Pavla nalazi se u centru Jagodine, u narodu je poznata kao Nova crkva. Njena gradnja je započela 16. maja 1896. godine, kada je mitropolit Srbije Mihailo osveštao temelje nove crkvene građevine. Izgradnja Hrama trajala je tri godine i osvećena je na dan Hramove Slave, 29. juna, po starom kalendaru, 12. jula 1899. godine, na Petrovdan, po novom kalendaru. Iste godine Crkva je počela da služi, kada je i Hram osvećen.
Hram je građen u srpsko- vizantijskom stilu, po projektu Svetozara Ivačkovića. U to vreme građevina je sama po sebi delovala veličanstveno i spoljnim i unutrašnjim izgledom. Ima skladne proporcije, razvijenog upisanog krsta u osnovi, sa pet kupola i nezavisnim zvonikom. Zvonik na Crkvi je visok 35 metara, ima pet zvona, a do njega se do polovine stiže kamenim stepenicama, a od pola drvenim stepenicama. Na vrhu, kod zvonika se nalazi galerija.
Crkvena porta je ograđena ogradom od betona i gvožđa, a 1958. je delimično promenjena u stilu krstova i mačeva. U dvorištu se nalazila kuća koja pripada Crkvi i tu su smeštene kancelarije Crkvene opštine, danas Parohijski dom i sala za narod.
Saborna crkva je ukrašena portalnim freskama u mozaiku: Presvete Bogorodice i Isusa Hristosa, na zidnim nišama iznad glavnog ulaza, sa zapadne strane. Njegovo Preosvešnstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan – osveštao je ove mozaike, 17. juna, Leta Gospodnjeg, 2003.
Crkva je ukrašena na ulazu i sa svih strana i ikonama Svetih apostola Petra i Pavla i sa 4 ikone jevanđelista: Marka, Mateja, Luke i Jovana. Ima prekrasan park, spolja osvetljena reflektorima.

Crkva Svete Petke se nalazi na samoj obali obali reke Belice, ispod Ðurđevog brda.
Sveta Petka ili Paraskeva (grč. Παρασκευή – petak ) je srpska svetiteljka, hrišćanka iz 11. veka. Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo (po tome se naziva i Petka Trnovska), da bi opet bile vraćene u Carigrad, odakle su, na zauzimanje kneginje Milice, prenete u Beograd, a sada se te čudesne mošti Svete Petke nalaze u rumunskom gradu Jašiju (Jaši), gde i sad počivaju u crkvi Sveta tri jerarha.
Velika pravoslavna svetinja, riza Svete Petke, odora u kojoj su bile umotane mošti svetiteljke, stigla je iz rumunskog grada Jaši u Jagodinu, 14. jula 2013., koju je celivao veliki broj vernika.
Na ikoni se predstavlja u monaškom odelu, u odeždi monahinje, preko jedne ruke su joj brojanice, a u drugoj drži krst. Srpska pravoslavna crkva i Hram Svete Petke u Jagodini, slave je kao svoju Hramovnu Slavu, 27. oktobra po novom kalendaru.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice se nalazi na prelepoj uzvišici iznad grada, iznad naselja Strelište, kraj raskrsnice za Lipar (i dalje za Bagrdan) i Voljavča preko puta jagodinskih vinograda, na potezu ispod naselja Budžino brdo.
Izgradnja je zapčeta 1999. godine, a 21. septembra, na Dan Male Gospojine je osveštan temelj Hrama, koji je građen isključivo od priloga vernika.
Slavi se 14. oktobra po novom kalendaru. Legenda kaže da je na taj dan 911. godine, u vreme cara Lava Mudrog, bilo svenoćno bdenije u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Biblijsko predanje veli da se četvrtog sata po ponoći pojavila Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtom omoforom na rukama, kao da je tom odećom pokrivala narod, pokrivala sve hrišćane svojim dugim i širokim pokrovom. Bila je obučena u zlatnu porfiru i sva blistala u neiskazanom sjaju, okružena andjelima, prorocima, apostolima, mučenicima i svetiteljima, moleći se za ceo svet.
U spomen na ovo javljanje ustanovljen je praznik Pokrovica, 14. oktobra, koji će podsećati na taj dogadjaj i stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice.
Kao što u psalmima stoji, narod joj se u svojim molitvama obično obraća rečima: Presveta Bogorodice, moli Boga za nas i spasi nas!

Crkva Svetog Velikomučenika Georgija je peta crkva koja se nalazi u Jagodini, na jagodinskom groblju. Ova crkva je porodična zadužbina trgovačke porodice Vase Rakića, vinarskog trgovca rodom iz Ljubave u Levču.
U okolini Jagodine nalaze se i manastiri: Manasija, Ravanica, Sisojevac, Kalenić, Jošanica.

Pravoslavlje :::  
SLAVA BOGU ZA SVE! SLAVA BOGU ZA SVE

Pravoslavlje - Jagodinske crkve
Jagodinske crkve opširnije

Vremenska prognoza :::  Vremenska prognoza


Kursna lista :::  

Prijavi se :::  
Unesite e-mail adresu:
Informacije sa našeg sajta dobićete, na Vašu e-mail adresu, najviše jednom nedeljno.
POČETNA | O NAMA | MARKETING | SPONZORI | PROGRAM | PRODUKCIJA
MALI OGLASI | AKTUELNO | DOWNLOAD | GALERIJA | MAPA SAJTA | TIM RADIJA | KONTAKT
All rights reserved © 2009 SmileSoft • Radio GONG • Jagodina
Radio GONG - Jagodina 93,5 Mhz Radio GONG - Jagodina 93,5 Mhz Cenovnik marketing usluga radija GONG Sponzori radija GONGProgramska šema radija GONG Produkcija Besplatni mali oglasi Aktuelno Slike prostorija radija GONG, zaposlenih... Mapa sajta Tim radija GONG e-mail:radio_gong@yahoo.com :: Tel:035/24-24-54